Fekete rigó – a megfigyelés nagymestere

Tavasszal, az első napsugarak hátán érkezett. Lassan, óvatosan körözött, majd egyre közelebb merészkedett. Nem osont, mint egy üldözött gyík, de megtartotta a három szárny távolságot. Olyannak tűnt, mint, ha a leszállás megkezdése előtt alaposan leinformált volna minket az illetékes helyeken. Heteken át ismerkedett a közegi megbízott szokásaival és csak hosszas vívódások után tottyant le a földre, majd vad csipergetésbe kezdett.

Teljesen megszoktuk a jelenlétét, már fel sem tűntek a fütyülései. De mindig olyan volt, mint ha jelentett volna rólunk. A leadott „adás” mindig ugyanolyan hosszú volt, de nem tűnt rejtjelezettnek és azonos napszakban is ment ki az éterbe. Azt rejtélyt övezte, hogy kinek vagy minek tett nagy szolgálatot. A kapcsolat végül az akácfa lombjában falusi CSOK-támogatás nélkül felépített leszállóhelyben és családi fészekben terebélyesedett ki. Az már csak jóval később vált ismertté, hogy hősünk önkényes lakásfoglaló volt, aki jogosulatlanul nem vett igénybe bizonyos nem is létező kedvezményeket. Az ügyben az Önjáró Dühöngő Láncfűrészesek Klub vezetője, JetSkiZo járt el. A gyorsított flegmálási tárgyalás eredménye azonnali kilaktoltatás akácfa-kinyűvéssel ötvözve, de az utóbbi időtartamát 6 hónapra felfüggesztették. Így hát hősünk, hogy elkerülje a kalitkába zárást, jobbnak látta – a lehullott 20 ezresek helyett – szedni a sátorfáját és inkább visszaadni a megbízását. Mindenesetre a körül nem tekintő eljárás felderítette a fekete rigó segítőjét, aki nem volt más, mint a telep állandóan körbejáró és mindenhová bepiszmogó, szimatoló őre, a kicsi fehér kutya.

Vélemény, hozzászólás?

Solarpunk ünnepek

Húsvét alkalmával elgondolkodtam azon, hogy vajon vannak-e solarpunk ünnepek, tartanak-e ünnepségeket a solarpunk közösségek és utána is jártam egy kicsit a témának. Bár a solarpunk közösség nem kicsi, vannak olyan témák, amelyek még nem alakultak ki teljesen. Ilyen az ünnepek kérdésköre is; az, hogy milyen ünnepeket kellene tartanunk, ünnepelnünk? Több fórumon is olvastam már erről és a javaslatokról is. Egyelőre négy ünnepet találtam. A kezdeményezésekből azt látom, hogy inkább az ősi ünnepek mintájára igyekeznek a természet szakaszaihoz köthető ünnepi rendet kialakítani, a természetet ünneplik. Ez azért is  jó, mert ennek van egy természetes rendje összhangban az önellátó életmóddal és össze lehet fésülni a jelenleg is tartott ünnepekkel is. Ez az miatt fontos, hogy ilyenkor vannak szabadnapok, amikor a családtagok egyébként is tudnak találkozni egymással.

  • Napernyő Nap: Ezt a fesztivált március 21-én tartják, amikor az északi féltekén tavasz kezdődik. Ezen a napon az emberek napernyőket viselnek vagy használnak, amelyek napelemekkel vannak ellátva és áramot termelnek. A napernyők színesek és díszesek, és kifejezik az egyéniségüket és a stílusukat. Ez az ünnep alkalom arra, hogy találkozzanak egymással, sor kerüljön az év első piknikjére, hogy jól érezzék magukat együtt.
  • Solarpunk Fesztivál: Ezt az ünnepet szeptember 22-én tartják, amikor az északi féltekén az ősz kezdődik. Ekkor az emberek a solarpunk művészetet, irodalmat, zenét és más művészeti formákat mutatják be. Ezt kiegészítik azzal, hogy solarpunk stílusú ruhákat viselnek, amelyek világos és természetes színűek és növényi motívumokkal díszítettek. Napernyőkkel, napelemekkel vagy más napenergiával kapcsolatos elemekkel is kiegészíthetik ezeket a ruhákat. A fesztiválon is solarpunk technológiákat használnak, amelyek fenntarthatóak és ökologikusak. 
  • Halottak napja: Képzeld el, hogy egy távoli solarpunk hegyi várost néhány fiatal feldíszített, hogy egy nagyon különleges alkalomból emlékezzenek meg az őseikről. Sokaknak halottak napja van, egyesek Undas néven ismerik, mások számára ez egy őszi Egungun, szertartások és imák napja. A nyugodt akvamarin színű templomunkban virágokkal, ételekkel, gyertyákkal, kalaverákkal és egyéb jelképekkel díszített oltárokat állítottak fel, hogy tisztelegjenek az őseik előtt. Mindannyian kifejezik a hálájukat és szeretetüket az őseik iránt, akik kulcsszerepet játszottak ennek a gyönyörű solarpunk világnak a formálásában.
  • Zöld Karácsony: Ezt az ünnepet december 25-én tartják, amikor az északi féltekén tél van. Ezen a napon az emberek zöld díszeket használnak, növényeket, téli virágokat és természetes anyagokat. Emellett nem vesznek ajándékokat, hanem saját maguk készítenek valamit, ami hasznos vagy szép. Nem szokás túl sokat fogyasztani, az ételek egyszerűek és egészségesek. 

Nekem még hiányzik a sorból egy nyárközépi ünnep, amelyen akár maga a nyár, akár a természet adományai (növények, gyümölcsök) ünnepelhetők, de lehet, hogy ez azért nem jutott a közösségek eszébe, mert nyáron az emberek többsége szabadságon van, nyaral, elutazik és emiatt nehezebb megszervezni. Ezt talán a kisebb közösségekben, a közösségi kertekben lehetne tartani.

Ti mit gondoltok erről? Hogyan ünnepelnétek? Tartanátok-e még más ünnepeket is?

Milyen is a solarpunk divat?

Természetesen én is tisztában vagyok az ide vonatkozó kulcsszavakkal: környezettudatosság, újrahasznosítás, fenntarthatóság. Ezeknek érvényesnek kell lenniük a divatra is, ha solarpunk, akkor pedig mindenképpen. De a solarpunkhoz tartoznak más kulcsszavak is. Ilyen például az egyenlőség, a kreativitás, az utópia, a megújuló energiák és a harmónia a természettel.

Definíciószerűen: “A solarpunk divat egy olyan divat, amely a napenergiát, a fenntarthatóságot és az ökologikus életmódot fejezi ki. A solarpunk divat általában világos és természetes színeket, növényi motívumokat, napernyőket, napelemeket vagy más napenergiával kapcsolatos elemeket tartalmaz. A solarpunk divat nem csak a ruházatról szól, hanem a kiegészítőkről, a frizurákról, a sminkről és a testdíszítésről is. A solarpunk divat célja, hogy kifejezze a természettel való harmóniát, az önkifejezést és a kreativitást.”

A solarpunk divat viselése mellett számos érv szólhat:

  • Kifejezi a napenergia, a fenntarthatóság és az ökologikus életmód iránti lelkesedést és elkötelezettséget.
  • Megmutatja az egyéniség, a kreativitás és a stílusérzék gazdagságát és sokszínűségét.
  • Használja a természetes, az újrahasznosított vagy a biológiailag lebomló anyagokat, amelyek nem károsítják a környezetet.
  • Alkalmazkodik a klímaváltozás hatásaihoz, mint például a hőmérséklet-ingadozás, a szélsőséges időjárás vagy a napfény-intenzitás.
  • Ötvözi a régi és az új technológiákat, amelyek növelik a komfortot és a hatékonyságot.
  • Inspirációt merít más kultúrákból, amelyek gazdag színekkel, mintákkal és anyagokkal rendelkeznek.

A solarpunk divat színei általában világosak és természetesek, amelyek a napfényt, a növényeket és az ökologikus életmódot tükrözik. A színei közé tartoznak például a sárga, a narancs, a zöld, a kék, a rózsaszín, a lila vagy a bézs. Ezek a színek nem csak a ruházaton jelennek meg, hanem a kiegészítőkön, a frizurákon, a sminken és a testdíszítésen is.

Szóval, ha divatról van szó, akkor van mit figyelembe venni és ötvözni. De tényleg milyennek is kellene lennie, a solarpunk divatnak?

Először is, szeretjük a kifejezetten szép és ízléses dolgokat. Szeretünk csinosnak lenni. Szeretjük a csillogást, a fényeket, a színeket. Tehát nem csak ruhákról, hanem ékszerekről és egyéb kiegészítőkről is szó van. Túlmutat ez azon, hogy vintázs vagy second hand boltokban vásároljuk meg a ruháinkat. Ugyanakkor teret kaphat itt minden; igen, a vintázs boltokban való vásárlás, de akár az is, hogy magunk álmodjuk meg és készítjük el a kreációinkat. Természetesen nem becsülöm le a tervezők munkáját, sőt, elismerem a zsenialitásukat. Ma már a csúcstechnológiát is beleépítik egyes kreációkba, így olvastam már hőmérséklet-szabályozós ruhákról, de olyanokról is, amelyek képesek fizikailag is megvédeni a viselőjüket. Izgalmas terület a futurisztikus solarpunk divat, amely a jövő technológiáit használja fel napelemes ruhák vagy holografikus kiegészítők formájában.

Na, de maradva az átlag ember átlag pénztárcájánál, nem feltétlenül kell a legmodernebb és legdrágább dolgokban gondolkodnunk. Sőt, itt kap helyet a tartósság is, hogy olyan minőségű anyagokat használunk, hogy egyes ruhadarabok nem csak jó minőségűek, de akár átörökíthetőek is legyenek, ami szintén hozzájárul a fenntarthatósághoz.

Fontos szempont a funkció is. A solarpunk életforma aktivitást kíván, ehhez szükséges a megfelelő kényelmes – és természetesen csinos – öltözet is, ami figyelembe veszi az időjárási hatásokat is, legyen szó esőről, szélről, vagy éppen a túl erős napsugárzásról és nem akadályoz a tevékenységeinkben. Kényelmesnek, a funkciónak megfelelőnek és lazának kell lennie.

De az alkalomhoz is választhatunk más és más stílusú solarpunkos ruhákat. Ünnepek alkalmával inkább a finomabb, esetleg modern, technológiával kiegészített ruhákra eshet a választás, a hétköznapokra, illetve a munkához a munka jellegének megfelelő laza és kényelmes, természetes alapú ruhákat használhatjuk.

A solarpunk stílus alapja a szecesszió, ez is megjelenhet az öltözködés és a kiegészítők, főként ékszerek stílusában is. Ugyanakkor a solarpunk divat sokféle formát és stílust ötvözhet. Így például lehet vintázs solarpunk divat, amely a régi idők divatjait jeleníti meg növényi díszítéssel, de inspirálható más kultúrákból is, mint például az indiai divat, amely gazdag színeket, mintákat és anyagokat hoz magával.

A képek forrása a Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Már el tudjuk fogadni az OTP SZÉP kártyát a Fészek vendégházban!

Húsvéttól már tudtok foglalni. Tervezzetek bátran, szeretettel várunk Benneteket!

OTP SZÉP kártya előlegfizetés

Amikor Mami bekopogott hóna alatt egy csirkével

Álmos januári délelőtt. Kint szikrázó napsütés. A csendbe élesen belehasít a váratlan kopogás. A kutyák ugatnak és közben döbbenten merednek rám: ki zavarhat ilyenkor? A választ rövidesen megkapjuk. Belép a nagyi, megnyugtató dolog, de utána jön a meglepetés: a hóna alatt hozza magát, a Csirkét. A kendermagos pehelysúlyút. Alig több mint 7 hónapos, a súlya talán 1,5 kilogramm. A három kutya ledöbben. A csirke is. A kutyák még ugatnak is elfelejtenek. A csirke meg sem mer moccanni. Látszik rajta, hogy a legrosszabbra készült fel: őt most is alighanem levágják. Leperegnek előtte rövidke élete másodpercei. A kutyák szerencsére ismerik a csirkéket, hozzá sem szagolnak, pedig a lábai alig tíz centiméterre vannak a fejüktől. A csirke ettől még inkább megretten. Teljesen elernyed. De ez nem az az állapot, amikor élvezi, hogy hónalj alatt van. Ez dermedtség. Inkább azt mutatja, hogy ő itt sincs kérem, róla feledkezzen meg mindenki. De nem jár sikerrel. Nagyi liheg. A csirke is. A három kutya közül az egyik továbbra is döbbenten néz, ekkora fokú szemtelenséggel még ő sem találkozott. A második kutya érdeklődve várja a fejleményeket, a harmadik pedig megunja a dolgot és tüntetőleg lefekszik, folytatja az alvást. Hülyékkel ő ugyan nem foglalkozik. Nem tudom, hogy a kergetés közben nagyi vagy a csirke fáradt ki jobban. Nagyi töri meg a csendet és büszkén közli a nyilvánvaló tényt, hogy elfogta a gaz szökdösős csirkét. Megköszönöm neki, de mondom, hogy felesleges volt, mert ez a csirke bizony, ha ötször elkapjuk és újra bezárjuk, hatodszor is ki fog szökni. Ő ugyanis ilyen. Mindegy hány szárnyvágás volt már, ő ugrócsirke, különc. Amennyiben úgy alakul, helyből felugrik a 2 méter magas tetejére. Ő világlátó, kalandor, szabad lélek. Nem hat rá senki, semmi. Sem kérés, sem fenyegetés. Nem lehet bezárni. Alig kerül vissza a helyére, 10 perc múlva már újra kint van. Hiába csak egy új nap virradt, újabb szökdösésekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Tyúkok a frontvonalban – Üllőn

Akár rokkantseregnek is nevezhetnénk őket. Ahogy a kapun kiözönlenek délután. Elsőként az Alfa, ő mindent figyel, neki mindenről tudnia kell. Ő maga a Kakas. Csak miután ő kijött, követhetik a többiek is. A csoport közepén biztosít a Béta, míg hátul – amolyan utóvédként – a Gamma. Köztük a csirkék. Gyakorlatilag mindegyik külön személyiség és valami baja van. Rokkantak. Egyesek bicegnek. Mások fél lábon ugrálnak. Vannak, akik esetlen mozgással haladnak tovább. Akár pörögnek is. Lehetetlen kideríteni, hogy hogyan szerezték a sérüléseiket. Nem is érdekli őket. Köszönik szépen, nagyon jól elvannak így. Boldogok. Elégedettek. Főleg, amíg zöld, víz és táp van. A többi nem számít. S emellett rendkívül büszkék. Nem csak akkor, ha tojtak. Egyébként is. Vannak kifejezetten pletykafészkek. Akik akkor jönnek oda, ha bármiről mesélni akarnak. Szóval tartanak. Ők a jól értesültek, akik tudta nélkül nem történhet semmi. Az udvar hangjai.

Vélemény, hozzászólás?

Évértékelés – 2023

   

A 2023-as év sem volt könnyebb, mint az előzőek. Tudom, hogy ez mindenkire igaz. Mindenkinek bonyolultabb és nehezebb volt az élete és mindenkinek voltak ilyen vagy olyan veszteségei. Ezt mi sem kerültük el.

De inkább nézzük az eredményeket!

Felépítettünk egy teljesen más fajta életet, mint amiről valaha álmodtunk. Nem jobb, sőt nehezebb. De sikerült. Nem így terveztük, nem így szocializálódtunk, de muszáj volt kidolgoznunk egy stratégiát az életünkre. Olyan stratégiát, ami válságálló. Hónapról hónapra dokumentáltam is itt az oldalon, hogy hogyan is csináljuk, mire figyelünk és milyen élményeink vannak. Nem csak azért, hogy akit érdekel, az ötleteket kaphasson, hanem magunknak is jó, hogy nyomon tudjuk követni a dolgainkat. Azt gondolom, hogy ha változást akarunk elérni, akkor azt saját magunkon kell kezdeni, illetve azzal, amire ráhatásunk van.

Az egyik célunk az volt, hogy egy önellátó kis gazdaságot hozzunk létre. Egyikünknek sem volt tapasztalata ebben, magában a kertművelésben sem. Segítséget azért kaptunk, mert édesanyám is aktívan részt vett a munkában, bár mi úgy gondoltuk, hogy inkább csak a tudására támaszkodunk, ő nem így gondolta. De jót is tett neki, mind mentálisan, mind fizikailag, úgyhogy elfogadtuk a segítséget.

Kialakult egy kis mikroközösség is, igaz, egyelőre csak családtagokból, hiszen nekünk érdekünk, hogy amit létrehoztunk, az működjön. Elmondhatjuk, hogy működik is. Igaz, a tanulságokat is le kellett vonnunk, hogy idén már milyen hibákat ne kövessünk el, illetve hogy mit kell még hozzátenni. Most már legalább van fogalmunk az erőforrásainkról és a felhasználható időről is. 

Ami engem illet, nagyon sok mindenben meghaladtam önmagam. Sokszor szembesültem azzal, hogy azt is meg kell csinálnom, amit utálok, amitől félek és amihez nem értek. Lehet, hogy nem olyan szép, nem olyan profi, mintha hozzáértő csinálta volna, de meg van csinálva és mindig lehet rajta javítani, legyen szó bármiről. A félelmeken meg muszáj átlépni, ez most nem választható, hanem kötelező megugrandó feladat volt. Persze, még mindig van, amitől félek, de már nem érdekel, akkor is csinálom, mert kell. Nehéz volt, de személyiségfejlődésben is hozzátett az emberhez.

Mit is mondhatnék még el? Idén is hasonlóan fogunk működni, bár sok mindent egyszer kellett megcsinálni és beruházni, ennyivel egyszerűbb lesz és kevesebb előkészítő munkát igényel. 

Fejlődni azonban mindig van hova, mi sem vagyunk még a végén, azt hiszem, hogy soha nem is leszünk. Van egy csomó olyan projekt,amihez nekilátni sem sikerült, nem még befejezni, ezen felül pedig egy életmódról beszélünk.

A gazdaságunkon kívül életfilozófiánkat a lakásunkra is igyekeztünk kiterjeszteni. A meglévő anyagokból, eszközökből igyekeztünk új dolgokat létrehozni, erről szól a DIY fül alatt látható csináld magad. Talán itt is találhattok ti is inspirációt.

Még sokat kell tanulnom honlapkezelésből, hogy az oldal olyan legyen és úgy működjön, ahogy én szeretném, de ezen is rajta vagyok.

Másrészről Rovinport világának felépítése is a célunk volt és most is az. Rájöttünk, hogy amit mi képviselünk, nem új keletű, sőt, már sokan törték az utat előttünk. Mozgalom is épült az életfilozófia köré, solarpunknak hívják. Igaz, itt Magyarországon figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat. Nem gazdagok az emberek, bár a technológiákat itt is használjuk és vannak olyan beruházások, amire mindenkinek szüksége van. De nem is az a lényeg, hogy azonnal átváltsunk megfizethetetlen technológiákra, hanem az, hogy minden nap tegyünk egy kis lépést a vágyott, fenntartható világunk felé. Nem tévesztve szem elől a célt, ezen belül a saját életünkben lévő célokat sem. Nagyon tetszik, hogy ez a mozgalom nem csupán egy ideológia, hanem aktívan tesz is azért, hogy megóvjuk a környezetünket úgy, hogy nem romboljuk le, ami már megvan, hanem beleépítjük az újat, tovább fejlesztjük, felhasználjuk a már rendelkezésre álló anyagokat és erőforrásokat és nem mondunk le a korszerű technológiákról. 

Sajnos üzleti partnereket egyelőre nem találtunk, ez az idei évben lesz feladat. Mivel nagyon nagy – gyakorlatilag egy teljes életmódot felölelő – témát mutatunk  be és ehhez keresünk partnereket és résztvevőket, ezért nagyon sokrétű, amit csinálunk és az is, amit bemutatunk. Ez pedig érezhetően komoly zavart okoz. De ez az életünk és azt gondolom, hogy sokan vannak, akik szintén nem ússzák meg a mai világban, hogy maguk gondoskodjanak mindenről amire szükségük van.

Ez számunkra a függetlenségről és a szabadságról szól, hogy minél kevésbé legyen az ember kiszolgáltatva bárminek is.

A harmadik projektünk a szállás. Gomba már készen áll a vendégek fogadására. Ugyan folyamatosan fogjuk fejleszteni is és dolgozunk azon, hogy minél színvonalasabb legyen, most már el kell indulnunk vele. Természetesen teljesen használható, mi is nagyon élvezzük, amikor kint vagyunk, elsősorban a kertet szeretnénk átalakítani, hogy minél jobban ki lehessen használni és minél kellemesebb legyen. A nagy hajrá után az idén erre is jobban lesz időnk és lehetőségünk. Egyelőre amit elmondhatunk, hogy tiszta, igényes és szép. Ideális pecásoknak és azoknak, akik igazán pihenni szeretnének csendes környezetben, de nem vágynak eldugott helyekre.

Amit 2024-ben szeretnék, hogy tökéletesítsük a rendszereinket. Sokat kell tanulnunk és fogunk is, amellett, hogy tesszük a dolgunkat továbbra is. Az a célunk, hogy bár a saját példánkon keresztül mutatjuk be, hogy hogyan igyekszünk egy élhető és viszonylag független életet felépíteni, az idén már ne rólunk szóljon, hanem a közösségről, az emberekről, akik hasonló célokért dolgoznak. 

Amit megtanultam tavaly, hogy muszáj a pihenésre és feltöltődésre is időt szakítani. Ez tavaly nem jött össze könyörtelen és embertelen volt a hajtás. Nem csak mi vállaltunk

be sokat, hanem még mások dolgával is nekünk kellett foglalkoznunk, sőt sok olyan volt, amivel kifejezetten nekem és nem volt választásom. Sok volt a vis maior helyzet is. Tudom, ezek nem rajtunk múlnak, de, amit lehet azt megtesszük a saját érdekünkben.

Az idei projektlista igen rövid. Csak fenn akarjuk tartani és tökéletesíteni, amit eddig elértünk, – most is lesznek karbantartások, fejlesztések – és továbblépni a tanulságok levonásával.

Mindenkinek kívánunk nagyon sikeres, gazdag és boldog Új Évet!

Vélemény, hozzászólás?

Ajándékötletek bármilyen alkalomra

Közeleg az év vége, ilyenkor felmerül a kérdés, hogy hogyan és mit ajándékozzunk az ünnepek alkalmából?

A mi életfilozófiánk szerint az ajándék kedvesség, figyelmesség és nem feltétlenül a bolthálózatok gazdagítása. Nem is szeretek ajándékot kapni és adni sem, inkább a családommal és barátaimmal együtt töltött minőségi időre szavazok.

Mégis, amikor ünneplünk valamit, eszébe jut az embernek, hogy szeretne adni valamit az ünnep alkalmából. Összeszedtünk néhány ötletet ennek a filozófiának a mentén, hátha ti is találtok közöttük olyat, amit meg tudtok valósítani.

Tudom, hogy ez más és nehéz megélni, hogy szinte “üres kézzel” állsz a család vagy a barátok előtt, de a legtöbb embernek tényleg több örömet okoz a tapasztalat és élmény, mint az olyan dologi javak, amiknek valljuk be nem sok értelme van.

Igyekeztem úgy összeválogatni az ajándéklistát, hogy értelmesek még annak is, aki azt mondja, hogy mindene megvan. És ne aggódj, mellékeltünk néhány tényleges tárgyi ajándékötletet is, ha valóban úgy döntesz, hogy azzal szeretnél kedveskedni a fa alatt.

Amikor valakinek már mindene megvan, amire vágyik és amire szüksége van, az igazi kihívás abban rejlik, hogy megtalálja a módját annak, hogy kimutassa szeretetét és elismerését, ahelyett, hogy megtalálná a tökéletes ajándékot. Végül is, ha a gondolat számít, akkor sokkal értékesebb extra figyelmet fordítani azokra a szolgáltatásokra, élményekre és ajándékokra, amelyek megmutatják, hogy törődnek veled, mint a legdrágább ajándék. Tehát gondolkodj a bevásárlóközponton vagy az ajándékkosarakon kívül és találj ki egy olyan ajándékot, amely valóban értelmes.

  • Válassz olyan ajándékokat, amelyek értéket képviselnek, javítják az életminőséget, kikapcsolódást biztosítanak.
  • Tekintsd a környezetbarát, praktikus és átalakítható lehetőségeket ideális ajándéknak.

Fogyasztható ajándékok

Mostanában leginkább olyan ajándékokat adok a családomnak és a barátaimnak, amiket el lehet fogyasztani. Már ők sem akarnak több cuccot maguk körül. Ezért házi készítésű mártásokat, likőröket, süteményeket készítek össze. Ha ehhez nincs időd, akkor is adhatsz márkás sajtokat, bort, sört, szivart. Ha jól választod ki a fogyasztható ajándékokat, biztos lehetsz benne, hogy értékelni fogják őket és nem fognak kárba veszni.

Fogyóeszközök – Ezek olyan tárgyak, amelyeket a címzett felhasználhat vagy élvezhet anélkül, hogy rendetlenséget okozna életterében. Néhány ötlet, amelyek segítenek kiválasztani a tökéletes fogyasztható ajándékokat barátaidnak és családtagjaidnak:

Bor: Az egyik legnépszerűbb fogyasztható ajándék egy üveg bor. Ez az ajándék különféle alkalmakra illik és együtt élvezhető étkezés vagy ünneplés közben. Jegyezd fel a címzett borpreferenciáit, vagy válassz egy palackot egy helyi pincészetből, amely egyediséget kölcsönöz ajándékodnak.

Csokoládé: Egy másik időtlen lehetőség a csokoládé, egy kellemes élvezet, amely könnyen fogyasztható és élvezhető. Válassz kiváló minőségű, különleges csokoládékat, amelyek megfelelnek a címzett ízlési preferenciáinak, függetlenül attól, hogy a sötét, tejes vagy akár különleges ízesítésű lehetőségeket részesítik előnyben. Fontold meg a csokoládékészítő manufaktúrák választékának kínálatát, hogy különleges hangulatot kölcsönözz ajándékodnak.

Gyógynövényes fürdősó, levendula illóolajjal átitatva. Nagyszerű a fájó izmok enyhítésére, a bőr megnyugtatására és a stressz enyhítésére.

Illatos gyertyák: szeretem az illatos gyertyákat, segítenek megteremteni a hangulatot és kellemes illatokkal töltik meg a szobát.

Fürdőbomba ajándékkészlet: A kézműves fürdőbombák hidratálják a bőrt és pihentetik a lelket.

A házi kenyerek, pékáruk és csokoládék a legaranyosabb karácsonyi ajándékok, különösen, ha egy szép multifunkcionális kosárba csomagolják. Tökéletes ajándék akkor is, ha valami kicsit személyeset akarsz adni.

A csomagba ezen kívül kerülhet:

  • Üvegbe zárt sütemény alapanyagok
  • Aszalt gyümölcsök díszesen csomagolva
  • Forró csokis szett
  • Saját készítésű szószok
  • Saját készítésű tojáslikőr
  • Saját készítésű fűszerkeverék

Az egyik legszebb ajándékom az volt, amikor együtt sütöttünk és készítettünk tojáslikőrt a családtagokkal. Az élményalapú ajándékokat is nagyra becsülhetik, mivel ahelyett, hogy kerülgetni kell egy tulajdonképpen felesleges dolgot az életterünkben, az emlékek létrehozására összpontosítanak. A lehetőségek közé tartozhatnak koncertjegyek, múzeumbelépők vagy utalvány egy főzőtanfolyamra. Vedd figyelembe a címzett érdeklődési körét az élmény személyre szabásához.

Az ajándékok közé tartozhatnak olyan élmények, mint egy romantikus hétvégi kiruccanás vagy egy páros főzőtanfolyam. Összpontosíts a közös élmények és értékek tiszteletben tartására.

Bor és borkóstolás

A borral való megjelenés soha nem rossz ötlet. Ajándékozz egy üveget, amiről tudod, hogy szeretik, vagy akár egy boros készletet. De ajándékozhatsz élményt is, borkóstoló rendezvényre.

Szeretek családi élményeket adni és kapni, vagy lehetőséget adni arra, hogy olyasmit tegyenek, amit általában az ember nem biztosít saját magának.

Gyakran a szeretteikkel való egyszerű örömökben találják meg a legnagyobb értéket. Fontold meg a túrázást vagy akár csak egy kiadós sétát. Ha tudod, hogy valaki kirándulást tervez, fontold meg, hogy megajándékozod egy túrával, amelyen részt venne.

Az ünnep estéje, a sütik közös sütése és a fa díszítése lehet a legjobb ajándék, amit adhatsz.

Élmények

Amikor előre fizetsz egy eseményért vagy élményért, szerettednek emlékezetes kalandban lesz része és esetleg új készségekre és emlékekre tesz szert – amelyek mindegyike sokkal értékesebb, mint egy új iPhone-hangszóró vagy cipő. Ez egy átgondoltabb ajándék is, amely megmutatja, hogy időt szántál arra, hogy megtervezz nekik valamit, ahelyett, hogy egy újabb ajándékkészletet vásárolnál.

Élményajándékok például a következők lehetnek:

  • Színház- vagy koncertjegyek
  • Sporteseményekre szóló jegyek
  • Masszázs
  • Sárkányrepülés, sétarepülés
  • Hőlégballonos utazás
  • Ejtőernyőzés
  • Vadvízi evezés
  • Jegyek egy múzeumban megnyíló galériába

Filmek egy évig: A streaming szolgáltatások előfizetése praktikus, de gyakran figyelmen kívül hagyják mint ajándékokat. Még akkor is, ha az előfizetés már érvényben van, egy néhány hónapra szóló ajándékkártyát vagy egy frissítést mindig nagyra értékelünk.

Könyvek vagy tartalom előfizetések

Ha ajándékokat keresel a könyvek szerelmeseinek, fontold meg a könyv-előfizetéseket. A digitális előfizetések egy másik nagyszerű lehetőség, rengeteg online tartalomhoz lehet hozzáférni. Hangoskönyvek, podcastok és eredeti tartalmak széles választékát kínálja. Ez az ajándék bármilyen eszközön élvezhető és a hétköznapi tevékenységeket, például az ingázást vagy a napi házimunkát tanulási és szórakozási lehetőségekké alakítja.

digitális könyvek tökéletesek, de a könyvek szerelmesei általában nem bánják a szép keményfedeles könyvet sem. Régi vágású szerettünk esetleg egy újság előfizetésnek is örülne.

Az e-olvasó is kiváló ajándék lehet a lelkes olvasók számára, mivel hozzáférést biztosít több ezer digitális könyvhöz egyetlen elegáns, hordozható eszközön, amely nem növeli a rendetlenséget. Az e-olvasók hosszú utat tettek meg az elmúlt években, olyan funkciókkal, mint az adaptív háttérvilágítás, a vízállóság és a hosszabb akkumulátor-élettartam.

Vezetett meditációk

Úgy tűnik, szinte minden héten megjelenik egy új tanulmány friss adatokkal, amelyek megerősítik a meditáció fizikai és érzelmi előnyeit. Mint olyasvalaki, aki naponta gyakorol – vagy legalábbis megpróbál gyakorolni -, tanúsíthatom, hogy ez segít kezelni a stresszt és jobban irányítani az érzelmeit és a gondolkodásmódját. De nem mindenki áll készen arra, hogy lótusz pozícióba ugorjon, és elkezdjen mantrákat mondani. Sok ember számára az irányított meditáció jobban segít összpontosítani.

Fotózás
Az egyik legátgondoltabb karácsonyi ajándék, amit adhatsz, egy családi fotózás.
A kamera mögött azt tapasztalom, hogy ritkán szerepelek a képeken a családommal. A professzionális családi fotózás tökéletes azoknak a szülőknek is, akik meg akarják őrizni az emlékeiket.

Élmények gyerekeknek
A gyerekek (és a szülők) szeretik az állatkertekbe, akváriumokba, csobbanópadokba és gyermekmúzeumokba szóló jegyeket.

Úszásoktatás
Egy másik figyelmen kívül hagyott, de rendkívül hasznos ajándék az úszásoktatás.
Egyértelműen létfontosságú készség, az úszásoktatás minden korosztály számára praktikus. Az uszodabérlet ajándék adományozása sok szempontból segíthet. Ráadásul szórakoztatóak a gyermekek és felnőttek számára is.

Sport/hobbi

Az órák, felszerelések és még a sporteseményekre szóló jegyek is tökéletesek a sportolók számára. A hétvégi csoportos sportok még a kisgyermekeknek is nagyszerűek a szocializációhoz és a kulcsfontosságú csapatépítő készségek elsajátításához. Ahogy a gyerekek nagyobbak lesznek, imádni fogják kedvenc sportolóikat.

De fontolj meg más hobbikat is, például művészeti- vagy táncórákat.

Fitness-bérlet a fitnesz szerelmeseinek vagy azoknak, akik új edzésprogramokat szeretnének kipróbálni.

Tanfolyamok vagy műhelyek: Ösztönözd szeretteidet, hogy kövessék érdeklődésüket, iratkozzanak be a közeli stúdiók vagy műhelyek óráira. Legyen szó fazekasságról, festésről, táncról vagy akár főzésről, az órák szórakoztató és oktató jellegűek lehetnek bárki számára, hogy elmerüljenek hobbijaikban vagy új érdeklődési köröket fedezzenek fel. A fizikai műhelyek elősegítik a személyes kapcsolatokat és lehetővé teszik számukra, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek, így emlékezetes és kifizetődő ajándék.

Főzőtanfolyamok
Alternatív megoldásként egyesek többet főznének otthon, ha magabiztosabbnak éreznék magukat a konyhában. Amellett, hogy szórakoztató élményajándék az ínyencek számára, a főzőtanfolyamok valóban átalakíthatják a címzett és családja életét.

Ajándékkártyák

Keress ajándékkártyákat fenntartható vagy zöld vállalkozásoktól. Esetleg fontold meg ajándékkártya adását étteremre, gyógyfürdőre vagy kulturális eseményre. A gyakorlatiasságra és a címzett érdeklődésére összpontosítva biztosítja, hogy az ajándék javítsa a megajándékozott életét anélkül, hogy felesleges rendetlenséget okozna. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az ajándékkártyák kibúvók, de gondoljátok át, hogy azok az emberek, akiknek mindenük megvan, egyértelműen tudják, mit akarnak. Miért erőltetnénk rájuk különböző felesleges ajándékokat? Az ajándékkártyával kényeztethetik magukat, amikor csak készen állnak rá.

Nem szégyen ajándékkártyát vagy ajándékutalványt vásárolni valakinek kedvenc üzletéhez vagy tevékenységéhez. Ez azt mutatja, hogy odafigyelsz a preferenciáira, miközben elismered, hogy szeret inkább magának vásárolni. Legyen szó kedvenc ruhaüzletükről vagy egy új étteremről, az ajándékkártya azt mondja a megajándékozottnak, hogy az ajándék valóban róla szól.

Ne arra gondolj, hogy milyen ajándékot adnál szívesebben, hanem vásárolj olyat, amilyet szívesebben kapnának.

Bébiszitter

A kisgyermekes szülőknek mindenkinél nagyobb szükségük van szabad éjszakákra – és nappalokra. Add meg nekik a lélegzetvétel ajándékát, hogy egyszer csak magukkal foglalkozhassanak. Felvehetsz egy olyan bébiszittert, akit ismersz és akiben megbízol. De ne feledd, hogy sok szülő szorong attól, hogy gyermekeit bárki másnál hagyja, mint akit ismernek. Akár felajánlhatod a saját szolgálatodat is.

Még akkor is, ha nem tervezel semmilyen programot a nappalukra vagy éjszakájukra, egy bébiszitter felvétele megadhatja szerettednek azt lehetőséget, amelyet keresett, hogy kijusson a házból egy kis énidőre.

Személyre szabott ajándékok

Ha valakinek már mindene megvan, a személyes utalás jelentheti a különbséget egy újabb ajándék és valami igazán jelentőségteljes között. Amikor rendelsz valamit, amit gravíroztál, hímeztél vagy más módon kifejezetten a címzetted számára terveztek, azt mutatod, hogy valódi gondolkodást és erőfeszítést tettél a tökéletes ajándék megtalálására. A személyre szabott ajándékoknak nem kell feltűnőnek vagy drágának lenniük. Néhány ötlet a kreativitás kibontakoztatásához:

  • Vicces zokni (fényképpel, névvel, speciális mintával)
  • Fontos dátumokat (például évfordulókat vagy születésnapokat) tartalmazó kulcskarika
  • Bőrből készült napló dombornyomott névvel vagy üzenettel
  • Személyre szabott ékszerek
  • Gravírozott borospoharak
  • Egy személyre szabott fa vágódeszka

Zajszűrő fejhallgató
A zajszűrős fejhallgatók segítségével megoldható, hogy a külvilág zajaitól tökéletesen megszabadulva élvezhessük zenénket, ugyanakkor mi sem zavarjuk a kiszűrődő hangokkal környezetünket. Ideális tanuláshoz, utazáshoz és zenei próbákhoz is.

Kaparós térkép
Amikor meglátogatsz egy országot, lekaparod azt a térképről. A listán szereplő utazási szerető számára szórakoztató ajándék. Nem tévedhet a kaparós térképpel, mint az egyik legjobb utazási ajándék férfiaknak vagy nőknek.

Lencsekészlet a telefon kamerájához
A mobiltelefon-kamerák hosszú utat tettek meg a 2000-es évek közepe óta, vetekedve az egy évtizeddel ezelőtti teljesen digitális fényképezőgépek képminőségével. De van egy fő korlátjuk: az objektív. Nem terjesztheti ki nagyításra, és nem cserélheti le széles látószögű felvételekre.
Szerencsére most már vásárolhatók mobiltelefon lencsekészletek. Másodpercek alatt zoom, nagylátószögű vagy halszem objektív pattintható a telefon kamerájára. Aprók és könnyűek, így tökéletesek azoknak is, akik az utazásaikat szeretnék fotózni.

Mini konyhai fűszerkert
Nincs jobb, mint a friss fűszernövények a főzésben. De a lakókörnyezet nem mindenki számára tudja biztosítani a kiskertet. A megoldás: miniatűr konyhai fűszerkert, természetesen szigorúan azok számára, akik vágynak ilyesmire.

Vízszűrős zuhanyfej
Ez a zuhanyfej egzotikus ásványi anyagokat tartalmaz, és úgy tervezték, hogy megőrizze a bőr egészségét. Szuper könnyen telepíthető és segít a vízmegtakarításban.

Szemüveg éjszakai vezetéshez
A speciális kialakítású szemüveget éjszakai és ködben való vezetésre tervezték, de használható nappal is és bármilyen időjárás esetén. A speciális polikarbonát üvegeknek köszönhetően megakadályozza a túlzott megvilágítást, ugyanakkor javítja a fényérzékelést és csökkenti a szem megerőltetését.

Egyedi kuponok
Készíthetsz saját kezűleg egyedi kuponfüzetet is. Kitalálhatsz különböző ötleteket. Így például beváltható lehet: egy délutáni szundira, közös vásárlásra, sétára, közös vacsorára, kutya szittelésre…stb.

Nagy örömet okoznál azzal is, ha Te is megosztanád ajándékötleteidet. Lehet ez az ajándékom Tőled?

A képek forrása a Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Önellátás, mint életmód

Ahogy írtam is már többször, több, mint egy éve már, hogy családilag úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk minél nagyobb függetlenséget elérni a szokásos rendszerektől. Ez sok mindent magába foglal, egyik aspektusa az önellátás kérdése. Ezt a döntésünket az alapozza meg, hogy amíg régebben, ha pénzed volt, akkor választhattál minőségibb termékeket és szolgáltatásokat, mára ez már nem igaz. Igen, továbbra is vannak olcsóbb és drágább dolgok, de már a pénzedért sem kapod meg azt a minőséget, amiért fizetsz vagy fizetni szeretnél. Sajnos, nem is úgy néz ki, hogy a jövőben változna a helyzet.

Szeretnénk megosztani a tapasztalatainkat veletek, ezért mindent dokumentáltunk, ami ebben a folyamatban eddig történt. Hónapról-hónapra megjelent írásainkat megtaláljátok itt. Ahogy az idei évi bejegyzéseinkből is láthatjátok, ez az év – sok minden más mellett –  arról szólt, hogy próbáltuk megteremteni az önellátáshoz szükséges feltételeinket. Nagy részben össze is jött és erre nagyon büszkék vagyunk. Természetesen van még hova fejlődnünk, hiszen sem egy popsival több lovat megülni nem lehet, sem egyszerre mindent megvalósítani ennek minden aspektusával és ilyen kis létszámmal, ahogy mi élünk. Mindenesetre számunkra ez már életmód lett, egy olyan életmód, amelyben az ember saját maga termeli meg vagy készíti el azokat a dolgokat, amelyekre szüksége van és kevésbé függ a külső forrásoktól, mint például a boltoktól, a szolgáltatóktól vagy akár a kormánytól. De ennek teljes megvalósítása még hosszú út lesz. 

Az önellátás célja általában a környezetvédelem, az egészségmegőrzés, a pénzmegtakarítás, az önrendelkezés vagy a túlélés. Az kétségtelen, hogy legalább tudod, hogy mit eszel. Az önellátás mértéke viszont változhat attól függően, hogy mennyire akar valaki független lenni a társadalomtól és milyen erőforrásai vannak. A mi esetünkben is vannak korlátok, például sosem fogunk gabonát termelni vagy tejelő, illetve mézelő állatot tartani. Legalábbis most ezt gondoljuk.

Persze, tudom, hogy ez a fajta életmód, amit mi építünk nem mindenki számára megvalósítható, hiszen ehhez szükség van egy kertre, ahol zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket és más növényeket termeszthetünk, amelynek mérete függ attól, hogy hány embert akarunk ellátni és milyen sokszínű étrendet akarunk biztosítani számukra. Mi a kertünkben nem csak növényeket, de állatokat is tartunk, egyelőre a munkavállalóink mellett (kutyák és macskák) tyúkokat, de a későbbiekben még előfordulhat nálunk kacsa, pulyka, akár malac is. 

Azonban az önellátás nem csak a kertészkedésről szól, hanem felölel egy csomó más dolgot is. Arról is szó van, hogy hogyan használjuk fel a megtermelt dolgokat. Mi saját magunk sütjük a kenyeret – igaz, kényszerből is, mert a cöliákia mellett egyelőre ez a legjárhatóbb út. Gyümölcsöt dolgozunk fel – bár az idén sajnos nem sok volt – és zöldséget savanyítunk. Tervem, hogy a jövőben a ruhákat is magam varrom – ezt is csináltam már, igaz, évekkel ezelőtt-, mostanában viszont az viszi el az erre fordítandó időt, hogy barkácsolunk, magunknak készítjük vagy mi újítunk fel bútorokat vagy eszközöket és még sok más dolgot is. Most leginkább arra van szükségünk, hogy megteremtsük az önellátás feltételeit fizikailag. Igyekszünk minimalizálni a hulladéktermelést és újrahasznosítani vagy komposztálni a maradékot. Odafigyelünk arra, hogy a lehető legkevesebb csomagolási hulladékunk legyen. Ez az életmód arról is szól, hogy tanulunk és fejlődünk folyamatosan, hogy jobban megismerjük a környezetünket, a természetet és persze önmagunkat.

Az önellátás tehát nem könnyű feladat, a nehézségeinkről is írtam már többször, de sok előnnyel jár. Nagyon élvezzük a friss és egészséges ételeket, amelyeket saját magunk készítünk el. Tényleg tudjuk mit eszünk és amit mi termelünk, az nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, ízfokozókat és állag javítókat, a húsok nem vizesek és minden abban a formában áll rendelkezésre, ahogy mi előkészítettük a felhasználásra, tehát számunkra a legkényelmesebb. Mivel komposztálunk, és kutyáink és macskáink is vannak, élelmiszer-hulladékunk nincs. Minőségileg pedig egyértelműen jobban járunk.

Az sem elhanyagolható, hogy büszkeséggel töltenek el minket az eredményeink és maguk az alkotói folyamatok is. Az önellátó gazdaság felépítése ugyan nem kevés pénzbe, időbe és energiába kerül, de ezek egyszeri vagy hosszú távra szóló befektetések, ugyanakkor meglepően sokat tudunk spórolni is így, emellett talán az ökológiai lábnyomunk is csökkent valamelyest. Reményeink szerint így függetlenebbé és ellenállóbbá válhatunk a válságokkal szemben is.

Messze vagyunk még az általam megálmodott kerttől, de apró lépéseket már sikerült tenni ebbe az irányba. A gazdaságunk már “nyomokban” kezd hasonlítani ahhoz, amit szeretnék, de persze van még vele munka bőven. Ez tényleg folyamatos jelenlétet és munkát igényel. Az a célunk, hogy erősítsük az ember és a természet harmóniáját, egyúttal teret engedjünk a kreativitásunknak. A kertünk egy olyan hely, ahol összekapcsolódunk a földdel és egymással, és ezzel is hozzájárulhatunk egy jobb világ építéséhez. 

Sokféle növényt termelünk, zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények, virágok és más dísznövények is képviseltetik magukat. Nagyon kevés vegyszert használunk, inkább természetes és ökologikus módszereket alkalmazunk. Alkalmazzuk a permakultúra, az agroökológia,  az organikus gazdálkodás és más fenntartható mezőgazdasági módszereket a termeléséhez és az élelmiszer-biztonsághoz. A kertünk nem csak a növényeink otthona, hanem a kertben élő állatokat is tiszteletben tartja; a méheket, a madarakat vagy a pillangókat.

Ugyanakkor ez a kert nem csak egy hely, ahol növényeket termesztünk, hanem egy olyan hely, ahol mi is élvezhetjük a természet szépségét és nyugalmát. Igyekszünk telepíteni olyan elemeket is, amelyek javítják az életminőséget és a közérzetet, mint például napernyők, padok, hinták. Szeretném, ha a kertünk végül olyan lenne, amely teret ad a pihenésnek, tanulásnak, alkotásnak vagy akár játéknak is. 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is! Örömmel venném, ha megosztanátok velünk tapasztalataitokat, ha van bármilyen kérdésetek, véleményetek, akkor írjatok hozzászólást. 

(A képeket az MI készítette)

Vélemény, hozzászólás?

Gőzgépek, léghajók és lézerek

Solarpunk és steampunk

A solarpunkkal foglalkozva felmerül a kérdés, hogy miért nevezi ez a mozgalom punknak magát? Itt a punk a lázadást jelenti, ahogy a többi irányzatban is, viszont jelentős különbségek vannak ennek értelmezésében és megjelenésében. Most néhány punk irányzat és a solarpunk, illetve az ezek művészeti alapjául szolgáló irányzatokat tekintjük át.

Összehasonlítva, a solarpunk és a steampunk két különböző műfaj, amelyek a technológia és a társadalom alternatív jövőképeit mutatják be. A solarpunk a megújuló energiaforrásokra és a fenntarthatóságra épül, míg a steampunk a gőzgépek és a viktoriánus kor esztétikájára. Nézzük meg, hogyan különböznek ezek a műfajok.

  • A solarpunk optimista és regeneratív víziója a jövőnek, amelyben az emberek harmóniában élnek a természettel és egymással. A solarpunk világában az emberek használják a napenergiát, a szélenergiát, a vízenergiát és más zöld technológiákat, hogy megoldják az éghajlatváltozást, a szegénységet, az egyenlőtlenséget és más társadalmi problémákat. A solarpunk művészete gyakran a szecesszió stílusát követi, amely hangsúlyozza az organikus formákat, a növényeket, az állatokat és az emberi testet. A solarpunk nem csak egy műfaj, hanem egy mozgalom is, amely arra ösztönzi az embereket, hogy tegyenek lépéseket egy jobb világ felé.
  • A steampunk pedig egy olyan műfaj, amelyben a technológia gőzgépekkel működik. A steampunk gyakran visszatekint a történelemre és elképzeli, hogyan alakult volna ki a világ, ha a gőzkorszak tovább tartott volna. A steampunk világában az emberek találkoznak léghajókkal, óraművekkel, lézerpisztolyokkal és más fantasztikus találmányokkal. A steampunk művészete általában a viktoriánus kor esztétikáját használja. A steampunk nem feltétlenül optimista vagy pesszimista, hanem inkább kreatív és kalandos.

Összefoglalva tehát a solarpunk és a steampunk különböző módon közelítik meg a technológia és a társadalom kapcsolatát. A solarpunk arra törekszik, hogy megmutassa, hogyan lehetne egy fenntarthatóbb és igazságosabb világ, míg a steampunk arra inspirálja az olvasót, hogy elképzelje, hogyan lehetne egy izgalmasabb és változatosabb világ. Mindkét műfajnak megvan a maga bája és üzenete.

A solarpunk és a steampunk művészet összehasonlítása nem egyszerű feladat, mert mindkét műfaj nagyon gazdag és változatos. Azonban néhány általános jellemzőt ki lehet emelni, amelyek megkülönböztetik őket egymástól.

  • A solarpunk művészet általában világos, színes és napsütötte, míg a steampunk művészet inkább sötét, barna és ködös. A solarpunk művészet a természet szépségét és sokféleségét hangsúlyozza, míg a steampunk művészet a gépek erejét és bonyolultságát mutatja be.
  • A solarpunk művészet gyakran a szecesszió stílusát követi, a steampunk művészet viszont általában a viktoriánus kor esztétikáját használja, amely fémeket, bőrt, csipkét és cilindereket tartalmaz. A solarpunk művészet finom és elegáns, míg a steampunk művészet harsány és extravagáns.
  • A solarpunk művészet a megújuló energiaforrásokat és a fenntarthatóságot állítja a középpontba, míg a steampunk művészet a gőzgépeket és az ipari forradalmat. A solarpunk művészet optimista és regeneratív víziója a jövőnek, amelyben az emberek harmóniában élnek a természettel és egymással. A steampunk művészet viszont kreatív és kalandos elképzelése a múltról vagy az alternatív történelemről, amelyben az emberek találkoznak fantasztikus találmányokkal és veszélyekkel.
  • A solarpunk művészet nem csak egy műfaj, hanem egy mozgalom is, amely arra ösztönzi az embereket, hogy tegyenek lépéseket egy jobb világ felé. A steampunk művészet pedig nem csak egy esztétika, hanem egy életérzés is, amely arra inspirálja az embereket, hogy fedezzék fel az élet kalandjait.

Solarpunk és szecesszió kapcsolata

A solarpunk és a szecesszió (amely a solarpunk művészeti alapja), összefüggéseire kitérve, elmondhatjuk, hogy mindkét irányzat a természet inspirálta formákat és motívumokat használja a művészetben és a dizájnban. A solarpunk és a szecesszió közös célja, hogy szépséget és harmóniát teremtsenek az ember és a környezet között, valamint hogy ellenálljanak az ipari forradalom és a kapitalizmus negatív hatásainak.

A szecesszió művészei úgy érezték, hogy az ipari forradalom elidegenítette az embereket a természettől és lealacsonyította a kézműves mesterségeket. Ezért olyan műveket alkottak, amelyek egyesítették a művészetet és az ipart, valamint hangsúlyozták az egyediséget és az önkifejezést. A szecesszió befolyásolta az építészetet, a bútortervezést, a festészetet, a grafikát, a szobrászatot, az ékszerkészítést és más területeket.

A solarpunk egy újabb művészeti mozgalom, amely a fenntarthatóságot és a megújuló energiaforrásokat állítja a középpontba. A solarpunk művészek is olyan jövőképet mutatnak be, amelyben az emberek megoldják az éghajlatváltozás, a szegénység, az egyenlőtlenség és más társadalmi problémák kihívásait. A solarpunk művek gyakran afrikai és ázsiai esztétikát használnak, valamint merítenek a szecesszió stílusából.

Összefoglalva tehát a solarpunk és a szecesszió összefüggéseiben azt mondhatjuk, hogy mindkét irányzat tisztelettel fordul a természethez, és kreatív módon alkalmazza annak formáit és motívumait. A solarpunk és a szecesszió is kritikusan viszonyul az ipari társadalomhoz és alternatív jövőképeket kínál. A solarpunk és a szecesszió is gazdagítja a művészetet és a kultúrát sokféle módon.

Steampunk és viktoriánus stílus

A steampunk és a viktoriánus stílus összefüggéseire kitérve, elmondhatjuk, hogy a steampunk egy olyan műfaj, amely a 19. századi ipari forradalom által ihletett technológiát és esztétikát ötvözi a modern vagy alternatív történelmi elemekkel. A steampunk művek gyakran a viktoriánus korban vagy az amerikai vadnyugaton játszódnak, ahol a gőzgépek még mindig uralkodnak, vagy egy olyan fantáziavilágban, amely hasonlóan alkalmazza a gőzenergiát. A steampunk jellemzői az anakronisztikus technológiák vagy retrofuturisztikus találmányok, amelyeket az emberek a 19. században elképzelhettek volna, például a H. G. Wells és Jules Verne műveiben található gépek. A steampunk gyökerei a viktoriánus kor nézőpontján alapulnak a divatban, a kultúrában, az építészeti stílusban és a művészetben.

A viktoriánus stílus Viktória brit királynő uralkodása alatt (1837-1901) kialakult művészeti és kulturális irányzat, amely befolyásolta az építészetet, a bútortervezést, a festészetet, a szobrászatot, az irodalmat és más területeket. A viktoriánus stílus jellemzői a gazdagság, a pompa, az elegancia, az aprólékos részletek és a konzervativizmus. A viktoriánus stílus szemben állt az ipari forradalom által létrehozott társadalmi változásokkal és problémákkal, mint például a városiasodás, a szegénység, a bűnözés és a korrupció. A viktoriánus stílus megpróbálta fenntartani az erkölcsi normákat és az osztálykülönbségeket.

A steampunk és a viktoriánus stílus között tehát szoros kapcsolat van, hiszen mindkettő a 19. századra épül, de eltérő módon közelítik meg azt. A steampunk kreatív és kalandos elképzeléseket mutat be arról, hogyan lehetne másképpen alakítani a történelmet vagy a jövőt, miközben használja és átalakítja a viktoriánus kor technológiáját és esztétikáját. A viktoriánus stílus viszont hű marad ahhoz az időszakhoz, amelyben létrejött, és megpróbálja megőrizni annak értékeit és hagyományait. 

Lunarpunk és solarpunk kapcsolata

A lunarpunk egy olyan esztétikai irányzat, amely a solarpunk testvére. A lunarpunk a spiritualitást és az utópisztikus jövőt hangsúlyozza, utalva a boszorkányságra, a futurisztikus dizájnra, a természetre, a megújuló energiára és az élet körforgására. Ezek a világok az egyén és/vagy a környezet belső részleteire összpontosítanak, nem pedig egy nagyobb közösségre vagy egyetlen “másikra”.

A lunarpunk vizuális elemei pogány, wicca vagy anarchista utalásokból kölcsönöznek, és az építészet egy keveréke a futurisztikus formáknak és a gombák által inspirált, lumineszcens, természet-alapú tervezésnek. A lunarpunk divatban gyakoriak a bolygókra, az űrre, a holdra, a drágakövekre, a gombákra, a fákra, a tündérekre, a liliom levelekre, a boszorkányságra és a sötét színű virágokra utaló elemek. A ruházat vagy nagyon laza és lebegő, vagy tökéletesen testhezálló. A ruházatot, különösen a ruhákat vagy az öltönyöket, lágy selyemből, bársonyból vagy sifonból készítik. A hétköznapi viselet puha flanelből vagy pamutból készülhet. Az ékszerek gyakoriak és ezek is tükrözik az esztétika természetes motivációit. Köpenyek, köpönyegek és sálak is nagyon gyakori kiegészítők. Vallási szimbólumok is beilleszthetők a lunarpunk divatba.

A lunarpunk tehát egy olyan mozgalom, amely a solarpunkhoz hasonlóan alternatívát kínál a jelenlegi környezeti problémákra és az emberiség jövőjére. A lunarpunk sem csak elképzeli, hanem meg is valósítja azt a világot, amelyben az emberek harmóniában élnek a természettel és önmagukkal.

Amíg a solarpunk a napenergiát és más megújuló energiaforrásokat használja, hogy fenntartható és decentralizált társadalmakat hozzon létre. A solarpunk világokban a városok zöldek, tele növényekkel, virágokkal és szivárványszínű napkollektorokkal. A solarpunk emberek sokszínűek, kreatívak és együttműködőek. A solarpunk művészetben gyakoriak a napfényes, világos és meleg színek, valamint az organikus formák. A solarpunk inspirálódik az antik hagyományokból, a népművészetből, a steampunkból és a biotechnológiából.

A lunarpunk a holdfényt és más alternatív energiaforrásokat használja, hogy spirituális és utópisztikus jövőt teremtsen. A lunarpunk világokban az emberek spirituálisak, misztikusak és önkifejezőek. A lunarpunk kapcsolódik a boszorkánysághoz, a futurisztikus dizájnhoz, a természethez, a megújuló energiához és az élet körforgásához. A lunarpunk művészetben gyakoriak a sötét, hideg és pasztell színek, valamint a geometrikus formák. A lunarpunk inspirálódik a pogány, wicca vagy anarchista utalásokból, valamint az építészetben a gombák által inspirált, lumineszcens, természet-alapú tervezésből.

Összefoglalva tehát a solarpunk és a lunarpunk két rokon irányzat, amelyek hasonló célokat követnek. Mindkét irányzat alternatívát kínál a jelenlegi környezeti problémákra és az emberiség jövőjére. A jövőbeli társadalmakat képzelik el, amelyek harmonikusan élnek a természettel és a technológiával. Mindkét irányzat utópisztikus, optimista és zöld szemléletű, de eltérő módon fejezik ki ezeket az értékeket.

Solarpunk és cyberpunk

A solarpunk és a cyberpunk mindkettő posztindusztriális ellenkultúrákat teremt és erősít, de más módon fejezik ki a lázadás témáját. A solarpunk a környezetbarát és társadalmi ökológiai kapcsolatok ábrázolásával buzdít a lázadásra, míg a cyberpunk a leválasztott másodlagos környezetekben zajló lázadást hangsúlyozza, amelyek gyakran érzékelhető adatszférákban, virtuális tájakon és disztópikus városi környezetekben történnek. A solarpunk egy optimista és fenntartható jövőképet mutat be, amelyben az emberiség harmóniában él a természettel és egymással, míg a cyberpunk egy pesszimista és romló jövőképet fest le, amelyben az emberiség elnyomva és elidegenedve él a technológiától és a nagyvállalatoktól. A solarpunk és a cyberpunk tehát különböző nézőpontokat képviselnek arról, hogy hogyan alakulhat ki a jövő és hogyan lehet megváltoztatni a jelenlegi rendszereket.

A cyberpunk egy sci-fi alzsáner, amely a solarpunkkal ellentétben a technológia és a társadalom ellentmondásos kapcsolatát mutatja be. A cyberpunk stílusjegyei közé tartoznak:

  • A jövőbeli nagyvárosok, amelyek túlzsúfoltak, szennyezettek és tele vannak neonfényekkel.
  • A gátlástalan multinacionális cégek, amelyek hatalmas befolyást gyakorolnak a politikára, a gazdaságra és az emberek életére.
  • A hackerkultúra, amely a virtuális térben próbálja megkerülni vagy megtörni a rendszert.
  • A kiborgok, implantátumok és mesterséges intelligenciák, amelyek az ember és a gép összeolvadását jelentik.
  • A punk attitűd, amely a lázadást, az individualizmust és az alkotói szabadságot fejezi ki.
  • A cyberpunk divat stílusjegyei a cyberpunk zsánerhez hasonlóan a technológia és a punk attitűd ötvözését tükrözik. A cyberpunk divatban gyakoriak az olyan elemek, mint:
  • A fekete, szürke, ezüst és neon színek, amelyek a nagyvárosi éjszakák hangulatát idézik.
  • A bőr, a latex, a fém, a műszőrme és a műanyag anyagok, amelyek a gépiességet és az extravaganciát sugallják.
  • A kiborgokra, implantátumokra és mesterséges intelligenciákra utaló kiegészítők, mint például szemüvegek, sisakok, maszkok, kesztyűk, fülbevalók, piercingek, tetoválások és LED-ek.
  • A hackerkultúrára és a lázadásra jellemző ruhadarabok, mint például dzsekik, kabátok, mellények, nadrágok, csizmák és bakancsok, amelyek gyakran szakadtak, kopottak vagy feliratozottak.
  • A cyberpunk divat nemcsak a ruházatban, hanem a tárgykultúrában is megjelenik. A steampunkhoz hasonlóan a cyberpunk is átalakítja a mindennapi eszközöket és berendezéseket úgy, hogy azok illeszkedjenek a cyberpunk világához. Ilyen például egy steampunk stílusú asztali számítógép, amely régi billentyűzetet, monitorot és egérpadot használ modern hardverrel kombinálva. A cyberpunk divat inspirálta többek között a Mátrix című filmtrilógia és a Cyberpunk 2077 című videojáték megjelenését is.

Vélemény, hozzászólás?

1 / 5 oldal

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén

Instagram
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon