Csináld magad

Összhangban vagyunk az elveinkkel, ezért folyamatosan szem előtt tartjuk az újrahasznosítást is. Nem annyira pénzügyi megfontolásból, bár mi sem vagyunk a saját pénztárcánk ellensége, hanem egyszerűen a fenntarthatóságon túl, sokszor nem találunk az üzletekben az igényeinknek megfelelő dolgokat. Van, amikor egyszerűen nincs is, máskor pedig annyira irreális áron, amit épeszű ember nem szeretne megfizetni. Mindenesetre nagyon sokszor jutok arra a megállapításra, hogy jobb, ha megcsináljuk magunknak, amire szükségünk van, legalább az is kiderül, hogy tényleg ezt szeretnénk-e és ha igen, akkor a későbbiekben beszerezhetjük magunknak a gyártói verziót is. Az elkészítés részleteit az újabb projekteknél majd megosztom, egyelőre inspirációnak szánom azt, amit régebben készítettünk.

Vendégház projekt

A legjelentősebb és legnagyobb projektünk a vendégházunk volt. Igaz, itt „hozott anyagból” dolgoztunk, ami azt jelenti, hogy az épület már megvolt. Előtte fényképeket nem fogok feltenni, mert annyira borzalmas állapotok voltak, amit nem szeretnék megosztani.

Szóval, első lépésben alaposan kitakarítottunk, ami hónapokig tartó munka volt, tekintve, hogy a munkahelyünk mellett csak hétvégén értünk rá. A mosás, fertőtlenítés, glettelés után elgondolkodtunk, hogy hogyan csináljuk. Tudom, hogy a legjobb lett volna mindent leverni, de annyira masszívan állt minden a helyén, még ha rém ronda is volt, hogy nem érte meg. Így aztán minden kapott egy takaros ráncfelvarrást.

A tetőtérbe visszaszereltük a korlátot a lépcső mellé a későbbi balesetek elkerülése érdekében. Kifestettünk, nád zöld színt választottunk ide.

A képen látható székek még a szocialista bútoripar remekei, olyan masszívak, hogy elég volt leszedni róluk a régi kárpitot. Ezt is lefestettük és kapott 5 cm vastag új szivacsot is az új ekobőr kárpit alá.

Az ágyak raklapból vannak, a fal színét kapták, de nincs jelentősége, általában úgysem látszanak. Mivel a raklap nem szabvány ágyméret, ezért a matracokat méretre csináltattuk hozzájuk. Az egyik ágy 120*200 cm, a másik 80*190 cm. Így ugyan két személyre engedélyeztettük a működést, de kényelmesen el lehet férni.

Alul a konyha és a fürdőszoba található, a csempéknél gondolkodtunk nagyon, hogy mit csináljunk, de eszük ágában sem volt lejönni, még ha lukat akartam fúrni bele, ahhoz is erősebb fúrógép kellett. Szóval, „ami működik ne piszkáld” alapon inkább csempefóliával lehúztuk az egészet, még ott is kiegészítve, ahol eredetileg nem volt csempe, mi pedig szükségesnek láttuk, hogy legyen.

A képeken látszik a bojler is, amit le akartunk cserélni, de amikor szakember meglátta, felvisított, hogy „le ne cseréld”! Merthogy nagyon megbízható, jó minőségű és nagyon megéri felújítani. Így aztán felújította, mi meg lefóliáztuk azt is, hogy ki is nézzen valahogy.

A falakat sárga színűre festettük, ami hozzáad egy napsütötte hangulatot.

A szekrényeket fent is és lent is nagyon alapos fertőtlenítésnek vetettük alá, majd azokat is lefedtük bútorfóliával, mert ahány darab, annyiféle méret, szín és stílus volt jelen az épületben. Persze, a bútorok legnagyobb részét így is kidobtuk.

A konyhában ugyanazt a csempematricát használtuk, mint a fürdőben, így ugyan nem lett nagyobb az egész, de legalább egységes képet mutat. A szekrények itt is a régiekből lettek felújítva, átalakítva és fóliázva.

Az udvaron a kerti padok kaptak új deszkákat és persze festést is. A festést úgy látom, hogy minden tavasszal frissítenünk kell. A teraszon nem csináltunk semmit, viszont ide is került egy újabb pad, hogy többen is el lehessen férni.

Nem kis munka volt, közel két évig dolgoztunk rajta. De megvan és már lehet foglalni is. Ha szívesen megnéznéd, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha van kedved eltölteni itt pár napot, akkor használd a foglalási naptárunkat: Foglalás – Rovinport

Vélemény, hozzászólás?

Tálaló

Nem akartam a tea- és kávéfőzőket, a vizeskancsókat és a szódagépet a konyhapulton tárolni, mert elég kevés a helyünk, ezért azt találtam ki, hogy átalakítom a tükrös fésülködő asztalomat tálalóvá. Nem volt semmi baj az eredeti konstrukcióval, csak éppen nem fért el sehova abban a formájában. Ezért leszereltem a tükröt meg a polcot (ebből egészen kiváló fűszerespolc lett a konyhapulton) és lefóliáztam az asztal részét. Betettem a konyhába, így most mindennek van helye és kényelmesen tudjuk használni a berendezéseket is. A fóliázáshoz maradék öntapadós bútorfóliát használtam.

Ilyen volt fényképekkel nem tudok szolgálni, mert ez is egy korábbi projektem volt, de hogy milyen lett, azt meg tudom mutatni:

Vélemény, hozzászólás?

Raklap ágy

Az ágyunk az idei év jelentős projektje. Csináltunk már ilyet, Gombán a Fészek Vendégházunkban is raklap ágyak vannak. Viszont itthon többet és másképp kellett szabni. A végeredmény egy nagyon masszív és stabil ágy lett, ami gyakorlatilag bármit kibír. Azon lehet vitázni, hogy nem lett volna-e szebb egy boltban vásárolt ágykeret, de ahogy a képeken is látszik, ennek nincs jelentősége, hiszen semmi nem látszik belőle.

Mérete 140*200 cm, elkészítéséhez 7 db raklapra volt szükség, jó alaposan összecsavaroztam, ehhez lemezeket használtam. A festéshez olyan festéket használtunk, ami műanyag bevonatot képez a felületen.

Ami számunkra nagyon fontos, hogy a filozófiánk szerint ezt is a saját két kezünkkel fenntartható módon, hulladékmentesen készítettük. 

Vélemény, hozzászólás?

Járda

Miután ebbe a házba költöztünk, az első projektek között szerepelt a járda, ugyanis nagyon gyorsan rájöttem, hogy nem szeretném a sarat még a teraszra sem felhordani, nem még a lakásba. Éppen elkészült a kerítésünk tetejének és kúpjainak a cseréje, a maradék anyagból pedig sikerült összepuzzlezni a járdát is. A hézagokat egyszerűen homokkal szórtam fel.

Végül egészen jól sikerült és sikerült kivinni a kapuig. De akkoriban még tényleg nem gondoltuk, hogy fotózni kellene a műveinket, ezt nézzétek el nekünk.

Vélemény, hozzászólás?

Konyha festése

Akkoriban még nem gondoltuk sem azt, hogy lesznek komolyabb projektjeink, sem azt, hogy amit csinálunk, azt bárhova is feltöltjük majd, de azért néhány képet sikerült találnom. Az első kép az „előtte” helyzetet mutatja meg, a másik kettő pedig az „utána”. Igazából ez csak egy festés volt. Alulra a falra sima habszivacs profilokat ragasztottunk és azt festettük le iringó színű festékkel. Ezt a színt egyébként azóta sem gyártja a gyártó legnagyobb bánatomra, mert tettem volna belőle máshova is. A felső rész ugyanazzal a márkájú falfestékkel lett lefestve, a szín neve vasvirág, világos capuccino hatású a szín. Végül feltettünk egy fotótapétát, mert nekem oda mindig hiányzott egy ablak, de fizikailag nem tudjuk megoldani, mert a sufniba nyílna, ennek meg nyilván nincs értelme.

Ti csináltatok már hasonlót? Szívesen vesszük, ha megosztjátok a tapasztalataitokat!

Vélemény, hozzászólás?

Konyhaszekrény

A konyhaszekrényen elég sokat gondolkodtunk, hogy mi legyen vele. Egyrészt tulajdonképpen tetszik, másrészt meglehetősen masszív. Viszont a gyári fóliát elkezdte ledobálni magáról. Visszaragasztani nem lehetett, mert semmilyen ragasztót nem tűrt meg, ledobott mindent. Végül úgy döntöttünk, hogy nem cseréljük, hanem fóliázzuk. A képek az elkészülés sorrendjében haladnak, a kiinduló állapottól a teljesen kész konyháig. Kétféle bútorfóliát használtunk, felülre fehér faerezetű mintás került, alulra egyszínű szürke. A pult gránitmintás, de amíg 2 év távlatából a többi fólia úgy néz ki, mintha most fejeztem volna be a munkát, a pultot már újra kellett fóliáznom és már ez is megkopott. Igaz, „nagy konyhát” viszünk, de pont ezért is fontos, hogy szép legyen, hiszen sok időt töltünk itt. Gondolkodom rajta, hogy megpróbálkozom csempe fóliával rá, hátha az strapabíróbb. Mint látjátok, a háztartási alkalmazottakat (hűtő- és mosogatógép) is lefóliáztam, ez is jól sikerült, a mosogatógép szerelő először meg sem látta a gépet amikor jött karbantartani, annyira belesimul a környezetébe.

A fóliázás ugyan nem kis munka, de nem különösebben bonyolult, csak fóliára, simítóra (én egyszerűen egy torta spatulát használtam), sniccerre és egy jó hajszárítóra volt szükség. Azt gondolom, hogy egy ilyen projektbe bárki bátran belevághat, még különösebb kézügyesség sem kell hozzá.

Mit gondoltok erről? Volt hasonló projektetek?

Vélemény, hozzászólás?

Terasz

A teraszról „előtte” képek nem állnak rendelkezésre, de itt nem is módosítottunk sokat. A teraszon a mentett és problémás kutyánk lakik, akit bizony nem lehet elköltöztetni onnan, igaz, nem is akarjuk, mert már nagyon öreg és nem szeretnénk újabb törésnek kitenni. Így a teraszt egyelőre betonfestékkel festettük le, valamint körbe barikádoztuk maradék raklapdarabokkal mindenki biztonsága érdekében.

A képek kora tavasszal készültek, nyáron teljesen benövi a teraszt a szőlő kellemes árnyékot nyújtva a kint tartózkodáshoz.

Ha van ötleted, kérlek oszd meg velünk!