Közeleg az év vége, ilyenkor felmerül a kérdés, hogy hogyan és mit ajándékozzunk az ünnepek alkalmából?

A mi életfilozófiánk szerint az ajándék kedvesség, figyelmesség és nem feltétlenül a bolthálózatok gazdagítása. Nem is szeretek ajándékot kapni és adni sem, inkább a családommal és barátaimmal együtt töltött minőségi időre szavazok.

Mégis, amikor ünneplünk valamit, eszébe jut az embernek, hogy szeretne adni valamit az ünnep alkalmából. Összeszedtünk néhány ötletet ennek a filozófiának a mentén, hátha ti is találtok közöttük olyat, amit meg tudtok valósítani.

Tudom, hogy ez más és nehéz megélni, hogy szinte “üres kézzel” állsz a család vagy a barátok előtt, de a legtöbb embernek tényleg több örömet okoz a tapasztalat és élmény, mint az olyan dologi javak, amiknek valljuk be nem sok értelme van.

Igyekeztem úgy összeválogatni az ajándéklistát, hogy értelmesek még annak is, aki azt mondja, hogy mindene megvan. És ne aggódj, mellékeltünk néhány tényleges tárgyi ajándékötletet is, ha valóban úgy döntesz, hogy azzal szeretnél kedveskedni a fa alatt.

Amikor valakinek már mindene megvan, amire vágyik és amire szüksége van, az igazi kihívás abban rejlik, hogy megtalálja a módját annak, hogy kimutassa szeretetét és elismerését, ahelyett, hogy megtalálná a tökéletes ajándékot. Végül is, ha a gondolat számít, akkor sokkal értékesebb extra figyelmet fordítani azokra a szolgáltatásokra, élményekre és ajándékokra, amelyek megmutatják, hogy törődnek veled, mint a legdrágább ajándék. Tehát gondolkodj a bevásárlóközponton vagy az ajándékkosarakon kívül és találj ki egy olyan ajándékot, amely valóban értelmes.

 • Válassz olyan ajándékokat, amelyek értéket képviselnek, javítják az életminőséget, kikapcsolódást biztosítanak.
 • Tekintsd a környezetbarát, praktikus és átalakítható lehetőségeket ideális ajándéknak.

Fogyasztható ajándékok

Mostanában leginkább olyan ajándékokat adok a családomnak és a barátaimnak, amiket el lehet fogyasztani. Már ők sem akarnak több cuccot maguk körül. Ezért házi készítésű mártásokat, likőröket, süteményeket készítek össze. Ha ehhez nincs időd, akkor is adhatsz márkás sajtokat, bort, sört, szivart. Ha jól választod ki a fogyasztható ajándékokat, biztos lehetsz benne, hogy értékelni fogják őket és nem fognak kárba veszni.

Fogyóeszközök – Ezek olyan tárgyak, amelyeket a címzett felhasználhat vagy élvezhet anélkül, hogy rendetlenséget okozna életterében. Néhány ötlet, amelyek segítenek kiválasztani a tökéletes fogyasztható ajándékokat barátaidnak és családtagjaidnak:

Bor: Az egyik legnépszerűbb fogyasztható ajándék egy üveg bor. Ez az ajándék különféle alkalmakra illik és együtt élvezhető étkezés vagy ünneplés közben. Jegyezd fel a címzett borpreferenciáit, vagy válassz egy palackot egy helyi pincészetből, amely egyediséget kölcsönöz ajándékodnak.

Csokoládé: Egy másik időtlen lehetőség a csokoládé, egy kellemes élvezet, amely könnyen fogyasztható és élvezhető. Válassz kiváló minőségű, különleges csokoládékat, amelyek megfelelnek a címzett ízlési preferenciáinak, függetlenül attól, hogy a sötét, tejes vagy akár különleges ízesítésű lehetőségeket részesítik előnyben. Fontold meg a csokoládékészítő manufaktúrák választékának kínálatát, hogy különleges hangulatot kölcsönözz ajándékodnak.

Gyógynövényes fürdősó, levendula illóolajjal átitatva. Nagyszerű a fájó izmok enyhítésére, a bőr megnyugtatására és a stressz enyhítésére.

Illatos gyertyák: szeretem az illatos gyertyákat, segítenek megteremteni a hangulatot és kellemes illatokkal töltik meg a szobát.

Fürdőbomba ajándékkészlet: A kézműves fürdőbombák hidratálják a bőrt és pihentetik a lelket.

A házi kenyerek, pékáruk és csokoládék a legaranyosabb karácsonyi ajándékok, különösen, ha egy szép multifunkcionális kosárba csomagolják. Tökéletes ajándék akkor is, ha valami kicsit személyeset akarsz adni.

A csomagba ezen kívül kerülhet:

 • Üvegbe zárt sütemény alapanyagok
 • Aszalt gyümölcsök díszesen csomagolva
 • Forró csokis szett
 • Saját készítésű szószok
 • Saját készítésű tojáslikőr
 • Saját készítésű fűszerkeverék

Az egyik legszebb ajándékom az volt, amikor együtt sütöttünk és készítettünk tojáslikőrt a családtagokkal. Az élményalapú ajándékokat is nagyra becsülhetik, mivel ahelyett, hogy kerülgetni kell egy tulajdonképpen felesleges dolgot az életterünkben, az emlékek létrehozására összpontosítanak. A lehetőségek közé tartozhatnak koncertjegyek, múzeumbelépők vagy utalvány egy főzőtanfolyamra. Vedd figyelembe a címzett érdeklődési körét az élmény személyre szabásához.

Az ajándékok közé tartozhatnak olyan élmények, mint egy romantikus hétvégi kiruccanás vagy egy páros főzőtanfolyam. Összpontosíts a közös élmények és értékek tiszteletben tartására.

Bor és borkóstolás

A borral való megjelenés soha nem rossz ötlet. Ajándékozz egy üveget, amiről tudod, hogy szeretik, vagy akár egy boros készletet. De ajándékozhatsz élményt is, borkóstoló rendezvényre.

Szeretek családi élményeket adni és kapni, vagy lehetőséget adni arra, hogy olyasmit tegyenek, amit általában az ember nem biztosít saját magának.

Gyakran a szeretteikkel való egyszerű örömökben találják meg a legnagyobb értéket. Fontold meg a túrázást vagy akár csak egy kiadós sétát. Ha tudod, hogy valaki kirándulást tervez, fontold meg, hogy megajándékozod egy túrával, amelyen részt venne.

Az ünnep estéje, a sütik közös sütése és a fa díszítése lehet a legjobb ajándék, amit adhatsz.

Élmények

Amikor előre fizetsz egy eseményért vagy élményért, szerettednek emlékezetes kalandban lesz része és esetleg új készségekre és emlékekre tesz szert – amelyek mindegyike sokkal értékesebb, mint egy új iPhone-hangszóró vagy cipő. Ez egy átgondoltabb ajándék is, amely megmutatja, hogy időt szántál arra, hogy megtervezz nekik valamit, ahelyett, hogy egy újabb ajándékkészletet vásárolnál.

Élményajándékok például a következők lehetnek:

 • Színház- vagy koncertjegyek
 • Sporteseményekre szóló jegyek
 • Masszázs
 • Sárkányrepülés, sétarepülés
 • Hőlégballonos utazás
 • Ejtőernyőzés
 • Vadvízi evezés
 • Jegyek egy múzeumban megnyíló galériába

Filmek egy évig: A streaming szolgáltatások előfizetése praktikus, de gyakran figyelmen kívül hagyják mint ajándékokat. Még akkor is, ha az előfizetés már érvényben van, egy néhány hónapra szóló ajándékkártyát vagy egy frissítést mindig nagyra értékelünk.

Könyvek vagy tartalom előfizetések

Ha ajándékokat keresel a könyvek szerelmeseinek, fontold meg a könyv-előfizetéseket. A digitális előfizetések egy másik nagyszerű lehetőség, rengeteg online tartalomhoz lehet hozzáférni. Hangoskönyvek, podcastok és eredeti tartalmak széles választékát kínálja. Ez az ajándék bármilyen eszközön élvezhető és a hétköznapi tevékenységeket, például az ingázást vagy a napi házimunkát tanulási és szórakozási lehetőségekké alakítja.

digitális könyvek tökéletesek, de a könyvek szerelmesei általában nem bánják a szép keményfedeles könyvet sem. Régi vágású szerettünk esetleg egy újság előfizetésnek is örülne.

Az e-olvasó is kiváló ajándék lehet a lelkes olvasók számára, mivel hozzáférést biztosít több ezer digitális könyvhöz egyetlen elegáns, hordozható eszközön, amely nem növeli a rendetlenséget. Az e-olvasók hosszú utat tettek meg az elmúlt években, olyan funkciókkal, mint az adaptív háttérvilágítás, a vízállóság és a hosszabb akkumulátor-élettartam.

Vezetett meditációk

Úgy tűnik, szinte minden héten megjelenik egy új tanulmány friss adatokkal, amelyek megerősítik a meditáció fizikai és érzelmi előnyeit. Mint olyasvalaki, aki naponta gyakorol – vagy legalábbis megpróbál gyakorolni -, tanúsíthatom, hogy ez segít kezelni a stresszt és jobban irányítani az érzelmeit és a gondolkodásmódját. De nem mindenki áll készen arra, hogy lótusz pozícióba ugorjon, és elkezdjen mantrákat mondani. Sok ember számára az irányított meditáció jobban segít összpontosítani.

Fotózás
Az egyik legátgondoltabb karácsonyi ajándék, amit adhatsz, egy családi fotózás.
A kamera mögött azt tapasztalom, hogy ritkán szerepelek a képeken a családommal. A professzionális családi fotózás tökéletes azoknak a szülőknek is, akik meg akarják őrizni az emlékeiket.

Élmények gyerekeknek
A gyerekek (és a szülők) szeretik az állatkertekbe, akváriumokba, csobbanópadokba és gyermekmúzeumokba szóló jegyeket.

Úszásoktatás
Egy másik figyelmen kívül hagyott, de rendkívül hasznos ajándék az úszásoktatás.
Egyértelműen létfontosságú készség, az úszásoktatás minden korosztály számára praktikus. Az uszodabérlet ajándék adományozása sok szempontból segíthet. Ráadásul szórakoztatóak a gyermekek és felnőttek számára is.

Sport/hobbi

Az órák, felszerelések és még a sporteseményekre szóló jegyek is tökéletesek a sportolók számára. A hétvégi csoportos sportok még a kisgyermekeknek is nagyszerűek a szocializációhoz és a kulcsfontosságú csapatépítő készségek elsajátításához. Ahogy a gyerekek nagyobbak lesznek, imádni fogják kedvenc sportolóikat.

De fontolj meg más hobbikat is, például művészeti- vagy táncórákat.

Fitness-bérlet a fitnesz szerelmeseinek vagy azoknak, akik új edzésprogramokat szeretnének kipróbálni.

Tanfolyamok vagy műhelyek: Ösztönözd szeretteidet, hogy kövessék érdeklődésüket, iratkozzanak be a közeli stúdiók vagy műhelyek óráira. Legyen szó fazekasságról, festésről, táncról vagy akár főzésről, az órák szórakoztató és oktató jellegűek lehetnek bárki számára, hogy elmerüljenek hobbijaikban vagy új érdeklődési köröket fedezzenek fel. A fizikai műhelyek elősegítik a személyes kapcsolatokat és lehetővé teszik számukra, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek, így emlékezetes és kifizetődő ajándék.

Főzőtanfolyamok
Alternatív megoldásként egyesek többet főznének otthon, ha magabiztosabbnak éreznék magukat a konyhában. Amellett, hogy szórakoztató élményajándék az ínyencek számára, a főzőtanfolyamok valóban átalakíthatják a címzett és családja életét.

Ajándékkártyák

Keress ajándékkártyákat fenntartható vagy zöld vállalkozásoktól. Esetleg fontold meg ajándékkártya adását étteremre, gyógyfürdőre vagy kulturális eseményre. A gyakorlatiasságra és a címzett érdeklődésére összpontosítva biztosítja, hogy az ajándék javítsa a megajándékozott életét anélkül, hogy felesleges rendetlenséget okozna. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az ajándékkártyák kibúvók, de gondoljátok át, hogy azok az emberek, akiknek mindenük megvan, egyértelműen tudják, mit akarnak. Miért erőltetnénk rájuk különböző felesleges ajándékokat? Az ajándékkártyával kényeztethetik magukat, amikor csak készen állnak rá.

Nem szégyen ajándékkártyát vagy ajándékutalványt vásárolni valakinek kedvenc üzletéhez vagy tevékenységéhez. Ez azt mutatja, hogy odafigyelsz a preferenciáira, miközben elismered, hogy szeret inkább magának vásárolni. Legyen szó kedvenc ruhaüzletükről vagy egy új étteremről, az ajándékkártya azt mondja a megajándékozottnak, hogy az ajándék valóban róla szól.

Ne arra gondolj, hogy milyen ajándékot adnál szívesebben, hanem vásárolj olyat, amilyet szívesebben kapnának.

Bébiszitter

A kisgyermekes szülőknek mindenkinél nagyobb szükségük van szabad éjszakákra – és nappalokra. Add meg nekik a lélegzetvétel ajándékát, hogy egyszer csak magukkal foglalkozhassanak. Felvehetsz egy olyan bébiszittert, akit ismersz és akiben megbízol. De ne feledd, hogy sok szülő szorong attól, hogy gyermekeit bárki másnál hagyja, mint akit ismernek. Akár felajánlhatod a saját szolgálatodat is.

Még akkor is, ha nem tervezel semmilyen programot a nappalukra vagy éjszakájukra, egy bébiszitter felvétele megadhatja szerettednek azt lehetőséget, amelyet keresett, hogy kijusson a házból egy kis énidőre.

Személyre szabott ajándékok

Ha valakinek már mindene megvan, a személyes utalás jelentheti a különbséget egy újabb ajándék és valami igazán jelentőségteljes között. Amikor rendelsz valamit, amit gravíroztál, hímeztél vagy más módon kifejezetten a címzetted számára terveztek, azt mutatod, hogy valódi gondolkodást és erőfeszítést tettél a tökéletes ajándék megtalálására. A személyre szabott ajándékoknak nem kell feltűnőnek vagy drágának lenniük. Néhány ötlet a kreativitás kibontakoztatásához:

 • Vicces zokni (fényképpel, névvel, speciális mintával)
 • Fontos dátumokat (például évfordulókat vagy születésnapokat) tartalmazó kulcskarika
 • Bőrből készült napló dombornyomott névvel vagy üzenettel
 • Személyre szabott ékszerek
 • Gravírozott borospoharak
 • Egy személyre szabott fa vágódeszka

Zajszűrő fejhallgató
A zajszűrős fejhallgatók segítségével megoldható, hogy a külvilág zajaitól tökéletesen megszabadulva élvezhessük zenénket, ugyanakkor mi sem zavarjuk a kiszűrődő hangokkal környezetünket. Ideális tanuláshoz, utazáshoz és zenei próbákhoz is.

Kaparós térkép
Amikor meglátogatsz egy országot, lekaparod azt a térképről. A listán szereplő utazási szerető számára szórakoztató ajándék. Nem tévedhet a kaparós térképpel, mint az egyik legjobb utazási ajándék férfiaknak vagy nőknek.

Lencsekészlet a telefon kamerájához
A mobiltelefon-kamerák hosszú utat tettek meg a 2000-es évek közepe óta, vetekedve az egy évtizeddel ezelőtti teljesen digitális fényképezőgépek képminőségével. De van egy fő korlátjuk: az objektív. Nem terjesztheti ki nagyításra, és nem cserélheti le széles látószögű felvételekre.
Szerencsére most már vásárolhatók mobiltelefon lencsekészletek. Másodpercek alatt zoom, nagylátószögű vagy halszem objektív pattintható a telefon kamerájára. Aprók és könnyűek, így tökéletesek azoknak is, akik az utazásaikat szeretnék fotózni.

Mini konyhai fűszerkert
Nincs jobb, mint a friss fűszernövények a főzésben. De a lakókörnyezet nem mindenki számára tudja biztosítani a kiskertet. A megoldás: miniatűr konyhai fűszerkert, természetesen szigorúan azok számára, akik vágynak ilyesmire.

Vízszűrős zuhanyfej
Ez a zuhanyfej egzotikus ásványi anyagokat tartalmaz, és úgy tervezték, hogy megőrizze a bőr egészségét. Szuper könnyen telepíthető és segít a vízmegtakarításban.

Szemüveg éjszakai vezetéshez
A speciális kialakítású szemüveget éjszakai és ködben való vezetésre tervezték, de használható nappal is és bármilyen időjárás esetén. A speciális polikarbonát üvegeknek köszönhetően megakadályozza a túlzott megvilágítást, ugyanakkor javítja a fényérzékelést és csökkenti a szem megerőltetését.

Egyedi kuponok
Készíthetsz saját kezűleg egyedi kuponfüzetet is. Kitalálhatsz különböző ötleteket. Így például beváltható lehet: egy délutáni szundira, közös vásárlásra, sétára, közös vacsorára, kutya szittelésre…stb.

Nagy örömet okoznál azzal is, ha Te is megosztanád ajándékötleteidet. Lehet ez az ajándékom Tőled?

A képek forrása a Pinterest

Vélemény, hozzászólás?