Elég volt a néphülyítésből. Nem fogok hatásvadász módszerekkel és marketingfogásokkal élni. Nem fogom gerjeszteni a feszültséget. Vegyük észre, hogy az egész folyamat, ami jelenleg a világban zajlik, mesterségesen gerjesztett feszültség, és teljesen mindegy, hogy milyen témáról van szó. Lehet a politikától az egészségügyi rendszereken át az egyes ember lehetséges bajairól írni, én magam is rengeteget írtam a világ problémáiról, arra fókuszálva, ami valóban probléma, de talán kevesen foglalkoznak vele, mert nem feltűnő dolgokról van szó, csupán “apróságokról”, ugyanakkor azt gondolom, hogy ez az, amiben az egyes ember sokat tehet.

De az első feladatunk az, hogy függetlenítsük magunkat a feltűnési viszketegség, a mindenáron eladástól, a kattintáskényszertől. Szeretném, ha lenne egy olyan terünk, ahol a lelkünk feltöltődhet, ami nem kikészít és kétségbe ejt (mondvacsinált problémákra azonnal ott a marketingelt megoldás is). Vegyük például csak az egészségügyet. Majdnem mindenki rosszul érzi magát valamiért. Persze, hogy jönnek, hogy vas-, cink- stb. hiányod vagy zsírmájad van, vagy bármi más, amire természetesen ott van a kivizsgálási lehetőség jó pénzért, vagy ott vannak a méregdrága, nem vényköteles étrend-kiegészítők. Amik valóban jók is, ha valóban az a bajod. De hát diagnosztizálni már neked kell, mert az orvosok már kézrátételt is mellőzik, távgyógyítós üzemmódban vannak. Ugyanakkor jaj neked, ha megpróbálod kitalálni valahogy, hogy mi bajod van, mert nem vagy te orvos. Mindegy, hagyjuk is, ezekkel a paradox helyzetekkel van tele a hócipőm, erre nem vagyok kíváncsi. Nem vagyok hajlandó úgy élni, hogy állandóan rettegnem kelljen valamitől. Pontosan tudom, hogy mindenkinek áll a zászló, bármikor a fejemre eshet egy tégla. Ezzel mindenki más is tisztában van és tud vele együtt élni, De a pánikkeltést hagyjuk. A félelem gerjesztését hagyjuk. És hagyjuk azt is, hogy milyen stílusban megy az általános kommunikáció. Csak szólok, hogy nem menő bunkónak, kulturálatlannak, nagyhangúnak és ostobának lenni!

És itt az is a cél, hogy ne legyünk álszentek, de az egészséges normalitás helyet kapjon. Amit leírunk az úgy van. Nem több és nem kevesebb, nem érdekelnek a lózungok. Nem érdekelnek ideológiák, nekem egy termék, szolgáltatás azt tudja, amiért létrejött. Nem kell több és nem kell más. Tudom, hogy mit akarok és feltételezem, hogy más is tudja. Nem az életérzést akarom megvenni, hanem azt a bizonyos dolgot, de csak akkor és amennyiben szükségem van rá. Nem vagyok gyűjtögető és nincs szükségem arra, hogy szükségletet teremtsenek bennem valamire, ami amúgy felesleges vagy én teremtsek szükségletet. Igen, tudom, így sosem leszek “menő” vagy cool. Nem is akarok az lenni. A saját életemet akarom, nem a másét és nem az ő elképzelésük szerintit élni. Pontosan tudom, hogy mi a jó nekem, ahogy mindenki pontosan tudja, hogy mi a jó neki.